Chcę Wam dzis zaproponować potrawę, która moja rodzina pokochała od "pierwszego zjedzenia".
Przepis podsłuchałam na przystanku autobusowym, a że był super zachwalany postanowiłam spróbować.
Rolada serowa
składniki:
- 40 dkg sera żółtego
- 4 łyzki majonezu
- 4 jajka
- 30 dkg miesa mielonego
- 20 dkg pieczarek
- pół czerwonej papryki
- sól, pieprz, bazylia
- 2 łyżki oleju
wykonanie:
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z majonezem i jajkami. Wylewamy na blachę (nasza ma wymiar 25x36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach pół godziny. Kiedy masa serowa sie piecze przygotowujemy mięso. Doprawiamy je pieprzem, bazylia i odrobina soli. Na patelni podsmażany obrane i drobno pokrojone pieczarki do czasu, aż odparują, a następnie dodajemy je do mięsa. Paprykę kroimy w drobna kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy, dobrze wyrabiając. Na ciepłą masę serową nakładamy nasz farsz i zwijamy od krótszego boku. Niestety masa dość ciężko odchodzi od papieru i trzeba soibe pomóc nożem, ale wszystko można ogarnąć. :)Zwijamy (łączenie pozostaje na dole) i pieczemy pół godziny w temperaturze 180 stopni. Rolada smakuje na ciepło jak i zimno. Ja osobiście wolę wersje przestudzoną.
Mam nadzieję, że Wam również zasmakuje. Smacznego!
Z innym farszem mogłabym zjeść. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńZ chęcią wypróbuję na któryś obiad. Nigdy bym nie pomyślała, że na przystanku takich rzeczy można się dowiedzieć.
OdpowiedzUsuńHehe, przepis podsłuchany na przystanku autobusowym:) Chętnie z niego skorzystam, bo zapowiada się ciekawie.
OdpowiedzUsuń