Ads 468x60px

piątek, 27 czerwca 2014

Pyszności z piekarnika: "Rolada serowa"

Ostatni czas nas nie rozpieszcza i od tygodnia rozkłada nas choróbsko. Po kilku nieprzespanych nocach mam juz dość, ale wreszcie i nareszcie dzieciaki zdrowe, został jeszcze pan tata, ale już tez widać poprawę. :-)
Chcę Wam dzis zaproponować potrawę, która moja rodzina pokochała od "pierwszego zjedzenia".
Przepis podsłuchałam na przystanku autobusowym, a że był super zachwalany postanowiłam spróbować.

Rolada serowa

składniki:
  • 40 dkg sera żółtego
  • 4 łyzki majonezu
  • 4 jajka
  • 30 dkg miesa mielonego
  • 20 dkg pieczarek
  • pół czerwonej papryki
  • sól, pieprz, bazylia
  • 2 łyżki oleju
wykonanie:
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z majonezem i jajkami. Wylewamy na blachę (nasza ma wymiar 25x36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach pół godziny. Kiedy masa serowa sie piecze przygotowujemy mięso. Doprawiamy je pieprzem, bazylia i odrobina soli. Na patelni podsmażany obrane i drobno pokrojone pieczarki do czasu, aż odparują, a następnie dodajemy je do mięsa. Paprykę kroimy w drobna kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy, dobrze wyrabiając. Na ciepłą masę serową nakładamy nasz farsz i zwijamy od krótszego boku. Niestety masa dość ciężko odchodzi od papieru i trzeba soibe pomóc nożem, ale wszystko można ogarnąć. :)Zwijamy (łączenie pozostaje na dole) i pieczemy pół godziny w temperaturze 180 stopni. Rolada smakuje na ciepło jak i zimno.  Ja osobiście wolę wersje przestudzoną.

Mam nadzieję, że Wam również zasmakuje. Smacznego!


4 komentarze:

  1. Z innym farszem mogłabym zjeść. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chęcią wypróbuję na któryś obiad. Nigdy bym nie pomyślała, że na przystanku takich rzeczy można się dowiedzieć.

    OdpowiedzUsuń
  3. Hehe, przepis podsłuchany na przystanku autobusowym:) Chętnie z niego skorzystam, bo zapowiada się ciekawie.

    OdpowiedzUsuń

 

Obejrzało nas

Tymczasem w Bydgoszczy...

Newsletter