Ads 468x60px

piątek, 29 listopada 2013

Dziecko w kuchni: Róże z jabłek i ciasta francuskiego

Dziś pomysł na szybki deser, efektowny i taki, który znika w chwilkę.Jakiś czas temu widziałam to na jakiejś kreatywnej stronie i przeniosłam pomysł do naszego domu.

Składniki potrzebne do wykonania:
  • 3 jabłka w czerwonej skórce
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • pół cytryny
  • 3 szklanki wody
  • pół szklanki cukru plus 3 łyżeczki
  • łyżeczka cynamonu
  • cukier puder
  • papilotki do wypieków
  • blacha do muffinek.
Wykonanie:
Z jabłek usuwamy gniazda nasienne i tniemy je na cienkie półksiężyce (około 2mm). Tak przygotowane jabłka wkładamy do zagotowanej wody z cukrem i sokiem z cytryny ( niecała połówka), na małym ogniu gotujemy 5-7 minut. Delikatnie odcedzamy jabłka.
Ciasto francuskie rozwijamy, posypujemy cynamonem i pozostałym cukrem. Tniemy na paski ok 2-3 cm wzdłuż krótszego boku.
Na pociętych paskach układamy jabłka, tak aby zachodziły na siebie.
Delikatnie zwijamy i wkładamy do papilotki.

Następnie umieszczamy je na blasze.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika 220 stopni, na około 20 minut.
Kiedy wystygną można je posypać cukrem pudrem. Wyglądają pięknie, a jeszcze lepiej smakują.

Pozostaje mi tylko życzyć smacznego.

PS. Pawełek zjadł ich wczoraj 6. :)

2 komentarze:

  1. Ale piękne słodkości. Pomysł doskonały, a i wykonanie nie wydaje się trudne. Może spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pięknie i smakowicie, aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń

 

Obejrzało nas

Tymczasem w Bydgoszczy...

Newsletter