Ads 468x60px

sobota, 24 sierpnia 2013

Dziecko w kuchni: Marchewkowe słodkości, czyli rzecz o cieście...

Wygląda pysznie, a jeszcze lepiej smakuje! :-)
To nasz debiut, jeśli chodzi o ciasto marchewkowe - ale zdecydowanie jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Ciasto jest "dziecinnie proste", nasze prawie w całości wykonał Pawełek (2,5).
Z ogromnym zapałem, jak prawdziwy szef kuchni ;-)
Z tego "kuchcikowania" wyszło przepyszne, wilgotne ciasto, które wręcz rozpływało się w ustach.
Oto przepis:

składniki:
  • 2 szklanki marchwi (około 30 dkg)
  • 1 1/4 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki płaskie sody, proszku do pieczenia i cynamonu
  • odrobina soli
  • garść orzechów włoskich albo rodzynek ( u nas były rodzynki)
wykonanie:
Ubić białka do sztywnej piany. Dodać cukier i dalej ubijać. Dodajemy żółtka, a następnie olej i mąkę (naprzemiennie mniejszymi porcjami).
Dodajemy przyprawy (cynamon, soda, proszek do pieczenia) i miksujemy dalej.
Na końcu dodajemy sparzone rodzynki i marchew startą na tarce o grubych oczkach i to wszystko mieszamy łyżką.
Tak przygotowanie ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i pokrytą pergaminem
blachę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 45  minut.
Serdecznie polecamy na weekend!!!

2 komentarze:

  1. ostatnio do ciasta dodajemy żurawinę i skórkę pomarańczową i ciasto jest jeszcze lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto było PRZEPYSZNE!!! tylko dla Norba to ja zmiksuję tą marchewkę ;-)

    OdpowiedzUsuń

 

Obejrzało nas

Tymczasem w Bydgoszczy...