O! I tutaj mamy do Was pytanie! Czym się chłodzicie w gorące dni? Pijecie wodę, soki naturalne, słodkie napoje gazowane... Może zaglądacie do lodówki i sięgacie po kefir? Jogurt?
- Zastanówmy się, czy podawanie dzieciom jogurtu to dobry pomysł?
Mleko i wytwarzane z niego jogurty są dla dzieci niezwykle cennym źródłem bardzo dobrze przyswajalnego białka, wapnia, fosforu, witamin B2 i B12. Białko mleczne zawarte w jogurcie należy do jednych z najlepiej przyswajanych białek pożywienia i wyjątkowo efektywnie wykorzystywanych do budowy komórek młodego organizmu. Zapewnia ono dziecku odpowiedni rozwój fizyczny i psychiczny, zwiększa odporność na infekcje, chroni przed niektórymi toksynami. Dlatego jogurty podawane podczas rekonwalescencji dziecka mogą przyspieszać gojenie się ran i oparzeń, zapobiegać anemii. Dzięki temu chore dzieci szybciej wrócą do zdrowia, a zdrowe będą miały więcej energii do zabawy. Między innymi o tych zaletach komunikuje społeczeństwu pomysłodawca kampanii Związek Polskich Przetwórców Mleka.
- Zalety jogurtów
Za sprawą bakterii jogurtowych: Lactobactillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus jogurt jest łatwo trawiony w organizmie. To te bakterie nadają jogurtowi kwaśny smak i zmieniają laktozę (cukier mleczny) w łatwiej przyswajalny kwas mlekowy. Dzięki temu mogą go spożywać osoby z nietolerancją laktozy, która jest spowodowana brakiem enzymu laktazy w nabłonku jelita cienkiego. W konsekwencji powoduje dolegliwości takie jak biegunki lub wzdęcia.
Jogurt to także cenne źródło pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka. Jest ono bogate w aminokwas lizynę, dlatego doskonale uzupełnia wszelkie niedobory tego aminokwasu w białkach produktów zbożowych np. w pieczywie, płatkach. Białko pomaga też budować i regenerować mięśnie.
Szczególną uwagę należy zwrócić na witaminę B12, która znajduje się w nielicznych produktach, a jogurty zawierają jej wyjątkowo dużo. Jest ona niezbędna do tworzenia krwinek i komórek nerwowych. Jogurty jako produkty o wyrazistym smaku, który dodatkowo można wzbogacać, mogą być nieodzowne w leczeniu anemii, ale też w diecie dzieci - niejadków dla jej zapobiegania, tak by chętniej jadły.
- Zalecenia żywieniowe
Jogurty można podawać dzieciom od 11 miesiąca życia, rozpoczynając od niewielkich ilości (1-3 łyżeczek) dla sprawdzenia czy dziecko dobrze toleruje produkt. Zgodnie z zaleceniami ekspertów Instytutu Matki i Dziecka, dziecko w wieku 1. roku powinno już zjadać codziennie około ½ szklanki jogurtu, oprócz mleka i serów, a z upływem czasu tę ilość należy zwiększać do co najmniej 1 szklanki u nastolatka.
Ze względu na zawartość unikalnych składników odżywczych i substancji biologicznie czynnych jogurty są korzystne dla zdrowia człowieka. Z tego powodu powinny być stałym elementem codziennej diety każdego z nas, a szczególnie młodego rozwijającego się organizmu dziecka.
Pamiętajmy by od najmłodszych lat jogurt zagościł w codziennej diecie dziecka jak też każdego z nas.
Więcej informacji znajduje się pod www.jogurtnadobrydzien.pl
Kampania jest dofinansowana ze środków Funduszu Promocji Mleka.
Ja mam zupełnie odmienne zdanie na temat przyswania białka z krowiego mleka.
OdpowiedzUsuńOsobiście lubię jogurty, ale traktuję je raczej jak desery.
Jogurty tak, ale tylko naturalne, które można łączyć z owocami, ziarnami itd.
OdpowiedzUsuń