Ads 468x60px

wtorek, 23 października 2012

Dziecko w kuchni: Ciasto dyniowe

Tak mi wczoraj smaku autorka bloga http://lenka-niki.blogspot.com/ narobiła, że zrobiliśmy własne ciasto, a w zasadzie to Dorotka zrobiła. Tak moja czteroletnia córka upiekła swoje własne ciasto! Moje zadanie sprowadziło się do tego, że starłam dynię i wstawiłam do piekarnika. Wyszło pyszne, chociaż początkowo nie miałam przekonania do niego. :)
Oto przepis:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3-4 jajka
  • 40 dkg startej dyni
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • cukier waniliowy
  • cukier puder do posypania
Wykonanie
Mikserem ubijamy jajka z cukrem, dodajemy mąkę i olej, a następnie proszek, cukier waniliowy i sodę. Na wysokich obrotach miksujemy intensywnie, dodajemy stopniowo dynie drobno pokrojoną albo startą na grubych oczkach. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy godzinę w 180 stopniach. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.
PS. Świetnie też smakuje z rodzynkami :)

Nasza dumna kuchareczka :)


4 komentarze:

  1. Przy następnym pieczeni radzę dodać sporą garść orzechów włoskich(trochę rozdrobnionych)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Super kuchareczka ! Nie ma to jak mała pomocnica :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ha, świetnie sobie poradziła:)))

    OdpowiedzUsuń

 

Obejrzało nas

Tymczasem w Bydgoszczy...