Składniki
- 1 kg mąki wrocławskiej (przesiać) + 1 szklanka
- 1 litr wody przegotowanej ciepłej
- ½ szklanki lnu (siemię lniane)
- 1 szklanka słonecznika
- ½ szklanki dyni
- 1 szklanka otręby pszenne
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli (czubate)
- 10 dkg drożdży
Drożdże rozrobić w niewielkiej ilości letniej wody, dodając cukier, posypać mąką. Odstawić do wyrośnięcia, jak podrosną jeszcze raz przemieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać nasiona dodać do nich olej, cukier, sól,+ woda + mąka. Wymieszać i przykryć do wyrośnięcia. Następnie jeszcze raz to wszystko wymieszać i poczekać jak wyrośnie. Nałożyć do foremek (3 sztuki - małe "keksówki"), posmarować wodą, na wierzch posypać nasionami słonecznika i dyni, można dodać troszkę kminku i znowu posmarować wodą.
Piec 90 minut w temperaturze 170-180 stopni. Około 5 minut po wyłączeniu piekarnika, po wyjęciu z foremek posmarować wierzch chleba wodą.
PS: Rodzynki, czy morele też mile widziane w chlebie. :-)
Smacznego!
Wspaniały pomysł! Chleb własnej roboty nie może równać się temu z piekarni. I największą frajdą jest to, że nie tylko jest smaczny, ale jest własny ;-)
OdpowiedzUsuń54 year old Senior Developer Elise Breeze, hailing from Fort Saskatchewan enjoys watching movies like Iron Eagle IV and hobby. Took a trip to My Son Sanctuary and drives a Oldsmobile Limited Five-Passenger Touring. mozna zajrzec tutaj
OdpowiedzUsuń