Ads 468x60px

wtorek, 21 sierpnia 2012

Chleb Ziarnisty

Dziś przedstawiamy sprawdzony przepis na chleb ziarnisty, który możecie zrobić sami.


Składniki
  • 1 kg mąki wrocławskiej (przesiać) + 1 szklanka 
  • 1 litr wody przegotowanej ciepłej 
  • ½ szklanki lnu (siemię lniane) 
  • 1 szklanka słonecznika 
  • ½ szklanki dyni 
  • 1 szklanka otręby pszenne 
  • 3 łyżki oleju 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 łyżka soli (czubate) 
  • 10 dkg drożdży 
Przepis
Drożdże rozrobić w niewielkiej ilości letniej wody, dodając cukier, posypać mąką. Odstawić do wyrośnięcia, jak podrosną jeszcze raz przemieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać nasiona dodać do nich olej, cukier, sól,+ woda + mąka. Wymieszać i przykryć do wyrośnięcia. Następnie jeszcze raz to wszystko wymieszać i poczekać jak wyrośnie. Nałożyć do foremek (3 sztuki - małe "keksówki"), posmarować wodą, na wierzch posypać nasionami słonecznika i dyni, można dodać troszkę kminku i znowu posmarować wodą. 
Piec 90 minut w temperaturze 170-180 stopni. Około 5 minut po wyłączeniu piekarnika, po wyjęciu z foremek posmarować wierzch chleba wodą.

PS: Rodzynki, czy morele też mile widziane w chlebie. :-)

Smacznego!

2 komentarze:

 

Obejrzało nas

Tymczasem w Bydgoszczy...

Newsletter