"Pleśniak"
składniki:
- 3 szklanki maki krupczatki
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 5 jajek
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kostka masła (20 dag)
- 1-2 łyżki kakao
- duży słoik kwaśnego dżemu ( wybrałam z czarnej porzeczki)
Z mąki, żółtek, cukru waniliowego, połowy szklanki cukru pudru, masła i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 1/3 i 2/3. Mniejszą porcję zagniatamy z kakao. Oba rodzaje ciasta schładzamy w lodówce.
Na wyłożoną pergaminem blachę wykładamy rozwałkowane jasne ciasto. Następnie wykładamy na nie dżem, który przykrywamy pianą ubitą z białek i szklanki cukru. Na wierzch na tarce o grubych oczkach trzemy ciemne ciasto.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika na 45 minut w 180 stopniach.
Ciasto wyszło pyszne!!!! A może warto przetestować na zbliżającą się majówkę? :)
Polecam i życzę smacznego!
Ale mi smaka zrobilas! I to od samego rana! Na slodycze - ladnie ;)
OdpowiedzUsuńhm...mniamusnie wyglada, kiedys na pewno upieczemy, gratulacje wygranej z wirusami i zębolka:))
OdpowiedzUsuń