Ads 468x60px

środa, 4 kwietnia 2012

Chrzan Wielkanocny z rodzynkami

Ta chrzanowa galaretka to nasza Wielkanocna tradycja - od kilkunastu lat u nas w domu. Prosta do zrobienia i naprawdę pyszna!! W tym roku miałam już przedsmak świąt podczas urodzin moich dzieciaków. Obrazek może za bardzo nie zachęca, ale gdy pomyślałam o podzieleniu się przepisem, duży reprezentatywny "chrzan" był już skonsumowany. :) Ale uwierzcie na słowo jest REWELACYJNY!!!


Składniki:
  • średni słoik chrzanu ostrego,
  • garść rodzynek,
  • szklanka gęstej śmietany,
  • łyżka żelatyna,
  • 1/4 szklanki wody,
  • łyżka masła i mąki,
  • sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.
Wykonanie:
Rodzynki sparzyć. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. W garnku zagotować wodę z chrzanem, masłem i mąką, doprawić. Wrzucić żelatynę i energicznie mieszać. Kiedy wszystko będzie rozmieszane, dodać odsączone rodzynki. Po przestygnięciu dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Przelewamy do miseczek i odstawiamy do stężenia. Najlepiej robić dzień przed podaniem. Gotową galaretkę kroimy jak tort (różnica taka, że jest ostry, a nie słodki ;)))).


Smacznego!

PS. A jeśli macie jakiś ciekawy przepis Wielkanocny zapraszam do pozostawienia w komentarzu. :)

4 komentarze:

  1. Dzień dobry :-) Mnie połączenie chrzanu z rodzynkami nie przekonuje, ale z chęcią czytam o różnych przepisach. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie też nie przekonywało do póki nie spróbowałam :)Teraz Wielkanoc bez tego chrzanu nie jest taka sama. Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  3. jeszcze lepszy bylby swize starty chrzan:) ciekawe polaczenie, na pewno wyprobujemy w tym roku:) Wesoych Swiat!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszy raz widzę takie połączenie, ciekawa propozycja.

    OdpowiedzUsuń

 

Obejrzało nas

Tymczasem w Bydgoszczy...