Składniki:
- średni słoik chrzanu ostrego,
- garść rodzynek,
- szklanka gęstej śmietany,
- łyżka żelatyna,
- 1/4 szklanki wody,
- łyżka masła i mąki,
- sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.
Rodzynki sparzyć. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. W garnku zagotować wodę z chrzanem, masłem i mąką, doprawić. Wrzucić żelatynę i energicznie mieszać. Kiedy wszystko będzie rozmieszane, dodać odsączone rodzynki. Po przestygnięciu dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Przelewamy do miseczek i odstawiamy do stężenia. Najlepiej robić dzień przed podaniem. Gotową galaretkę kroimy jak tort (różnica taka, że jest ostry, a nie słodki ;)))).
Smacznego!
PS. A jeśli macie jakiś ciekawy przepis Wielkanocny zapraszam do pozostawienia w komentarzu. :)
Dzień dobry :-) Mnie połączenie chrzanu z rodzynkami nie przekonuje, ale z chęcią czytam o różnych przepisach. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńMnie też nie przekonywało do póki nie spróbowałam :)Teraz Wielkanoc bez tego chrzanu nie jest taka sama. Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńjeszcze lepszy bylby swize starty chrzan:) ciekawe polaczenie, na pewno wyprobujemy w tym roku:) Wesoych Swiat!
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę takie połączenie, ciekawa propozycja.
OdpowiedzUsuń