Składniki na 25 pączków:
- 3 szklanki mąki (50 dag)
- 7 dag drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1/2 kostki masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- marmolada twarda lub powidła śliwkowe
- smalec do smażenia
- szczypta soli
Przyrządzenie:
Drożdże rozpuścić z 1/2 szklanki letniego mleka i łyżką cukru, zasypać 10 dag mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Masło lub margarynę rozpuścić.
W misce utrzeć jajka z cukrem, dodać przesiana mąkę, resztę mleka, szczyptę soli oraz wyrośnięty rozczyn.
Wyrobić ciasto, dodawać stopniowo rozpuszczoną i przestudzoną margarynę i wyrabiać dalej ciasto, do wchłonięcia tłuszczu.
Miskę z wyrobionym gładkim ciastem włożyć do pojemnika z zimna wodą. Odczekać pół godziny, aż ciasto wyrośnie.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zaczynamy robić pączki. Nabieramy łyżką ciasto w środek wkładamy nadzienie, dokładnie zlepiamy i odkładamy na oprószonej mąką desce do wyrośnięcia przykrywając ściereczką.
Tłuszcz rozgrzewamy w rondelku, wkładamy pączki i smażymy. Usmażone układamy na pergamin, aby odsączy tłuszcz. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz