Ads 468x60px

środa, 15 lutego 2012

Tłusty Czwartek coraz bliżej, czas na pączki!!!

Zgodnie z tradycją, każdy z nas w Tłusty Czwartek zje choć jednego pączka, czy faworka. Polecam przepis na Pączki Karnawałowe - proste do zrobienia i bardzo smaczne!!!

Składniki na 25 pączków:
  • 3 szklanki mąki (50 dag)
  • 7 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • marmolada twarda lub powidła śliwkowe
  • smalec do smażenia
  • szczypta soli
Przyrządzenie:

Drożdże rozpuścić z 1/2 szklanki letniego mleka i łyżką cukru, zasypać 10 dag mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Masło lub margarynę rozpuścić.
W misce utrzeć jajka z cukrem, dodać przesiana mąkę, resztę mleka, szczyptę soli oraz wyrośnięty rozczyn.
Wyrobić ciasto, dodawać stopniowo rozpuszczoną i przestudzoną margarynę i wyrabiać dalej ciasto, do wchłonięcia tłuszczu.
Miskę z wyrobionym gładkim ciastem włożyć do pojemnika z zimna wodą. Odczekać pół godziny, aż ciasto wyrośnie.  
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zaczynamy robić pączki. Nabieramy łyżką ciasto w środek wkładamy nadzienie, dokładnie zlepiamy i odkładamy na oprószonej mąką desce do wyrośnięcia przykrywając ściereczką. 
Tłuszcz rozgrzewamy w rondelku, wkładamy pączki i smażymy. Usmażone układamy na pergamin, aby odsączy tłuszcz. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

2 komentarze:

 

Obejrzało nas

Tymczasem w Bydgoszczy...

Newsletter