Świeże Śledzie
składniki:
- 1 kg świeżych płatów śledziowych
- 3 cebule
- 1 szklanka wody
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki octu 10%
- 1 puszka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- ostra papryka
- 4 łyżki cukru
wykonanie:
Płaty oczyścić przeciąć na połowę ( jeśli duże na 4 części). Posolić, popieprzyć, posypać papryką, zwinąć w rulon, spiąć wykałaczką.
Pokrojona w kostkę cebulę, wodę, olej, ocet , cukier gotować 5 minut, dodajemy koncentrat i gotujemy kolejne 2 minuty.
Do zalewy wkładamy śledzie i gotujemy około 8 minut. Przygotowujemy 1-2 dni przed spożyciem.
Śledzie są przepyszne, proste do zrobienia, idealne na "śledzika".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz