Ads 468x60px

niedziela, 19 lutego 2012

Ostatki trwają, a Śledzik nadchodzi....

Czas Wielkiego Postu coraz bliżej, ale zanim nastąpi, we wtorek  mamy szansę pobawić się jeszcze na "śledziku", a żeby tradycji stało się zadość polecam przepis na śledzie.

Świeże Śledzie

składniki:
  • 1 kg świeżych płatów śledziowych
  • 3 cebule
  • 1 szklanka wody
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 1 puszka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • ostra papryka
  • 4 łyżki cukru
wykonanie:
Płaty oczyścić przeciąć na połowę ( jeśli duże na 4 części). Posolić, popieprzyć, posypać papryką, zwinąć w rulon, spiąć wykałaczką. 
Pokrojona w kostkę cebulę, wodę, olej, ocet , cukier gotować 5 minut, dodajemy koncentrat i gotujemy kolejne 2 minuty. 
Do zalewy wkładamy śledzie i gotujemy około 8 minut. Przygotowujemy 1-2 dni przed spożyciem. 
Śledzie są przepyszne, proste do zrobienia, idealne na "śledzika".

2 komentarze:

 

Obejrzało nas

Tymczasem w Bydgoszczy...

Newsletter