Racuchy na zsiadłym mleku (według przepisu mojej babci :))
- składniki:
- 0,5 litra zsiadłego mleka
- 3 niepełne szklanki maki
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 małe jajka
- masło do smażenia
- cukier puder do posypania
Zsiadłe mleko, rózgą mieszamy z cukrem, jajkami i sodą (trzeba dobrze wymieszać). Następnie stopniowo dodajemy mąkę. Gotowe ciasto odkładamy na 15 minut. Smażymy na rozgrzanym maśle, na jednego racucha jedna łyżka ciasta. Placek jest gotowy po zrumienieniu i odsączeniu na ręczniczku papierowym.
Posypujemy cukrem pudrem i gotowe.
PS: Jak ktoś lubi, to pyszne są też ze śmietaną :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz