Ads 468x60px

piątek, 27 stycznia 2012

A może racuchy???

Zimno na dworze i od razu człowiek rozgląda się kalorycznym jedzonkiem, mi dziś przyszedł smak na dzieciństwo, najlepsze na świecie...
Racuchy na zsiadłym mleku (według przepisu mojej babci :))
- składniki:
  • 0,5 litra zsiadłego mleka
  • 3 niepełne szklanki maki
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 małe jajka
  • masło do smażenia
  • cukier puder do posypania
- przyrządzanie:
Zsiadłe mleko, rózgą mieszamy z cukrem, jajkami i sodą (trzeba dobrze wymieszać). Następnie stopniowo dodajemy mąkę. Gotowe ciasto odkładamy na 15 minut. Smażymy na rozgrzanym maśle, na jednego racucha jedna łyżka ciasta. Placek jest gotowy po zrumienieniu i odsączeniu na ręczniczku papierowym.
Posypujemy cukrem pudrem i gotowe.

PS: Jak ktoś lubi, to pyszne są też ze śmietaną :)

1 komentarz:

 

Obejrzało nas

Tymczasem w Bydgoszczy...

Newsletter