Ads 468x60px

sobota, 14 stycznia 2012

Goframi zapachniało

Dziś piątek 13 przez wielu uważany za pechowy, chociaż ja chyba nigdy tego nie doświadczyłam.
Tyle się dziś mówiło, o pechu we wszystkich mediach, że zaczęłam się zastanawiać
skąd wziął się ten przesąd. Kilka etymologii znalazłam na ten temat:
  1. 1307 roku,wtedy to 13 października na rozkaz Filipa IV Pięknego aresztowani zostali wszyscy templariusze we Francji oskarżeni m.in. o herezje. W rzeczywistości chodziło o zasilenie skarbca francuskiego monarchy, a Templariusze byli wówczas chyba najbogatszym zakonem.
  2. W tradycji chrześcijańskiej liczba ta odnosi się do Judasza - 13 apostoła. Również dzień ukrzyżowania Chrystusa wypadał w piątek 13-go. 
  3. W średniowieczu wierzono, że właśnie, w tym dniu czarownice umawiają się na Sabat.
To chyba najczęściej pojawiające powody. Nie tylko Polacy są przesądni i uważają ten dzień za pechowy, tak samo myślą m.in. Niemcy, Finowie, Austriacy,Irlandczycy, Słowacy, Czesi, Słowenii i Belgowie.Ciekawostką jest to, ze Grecy, Rumunii i Hiszpanie boja się trzynastki, ale we wtorek, a we Włoszech zaś panuje pogląd, że najbardziej pechowym dniem jest piątek... siedemnastego.
Jeśli ktoś jest przesądny i wierzy, że spotka go pech tego dnia, to w tym roku wypadają jeszcze 2 takie dni, kolejne w kwietniu i lipcu. 

Dla mojego męża to szczęśliwy dzień.  
Dziś wypadł dzień, kiedy zrobiłam mu wielka furę gofrów, których jest fanatykiem. 
Ciągle mi zarzuca, że jak byłam jego dziewczyną, a później narzeczoną  to ciągle robiłam, 
a jako żona bardzo rzadko. I muszę przyznać mu rację, że ostatnio gofrownica się kurzy.
Jako, że miał dziś dzień urlopu, (niestety mało wykorzystany, bo jakieś katarzysko go dopadło) postanowiłam być dobrą żoną i osłodzić cierpienia. Tak powstał wielki talerz z goframi, które szybko znalazły się w brzuchu.


Polecam przepis:


Gofry (10 sztuk)
  •  pół kostki rozpuszczonej margaryny
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki letniego mleka
  • pół szklanki cukru
  • mały cukier waniliowy
  • skórka otarta z cytryny
  • 20 dkg mąki
Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie przestudzoną margarynę. Na samym końcu dodać mleko.
Wszystko dobrze wyrobić mikserem. Jeśli ciasto jest za bardzo płynne dodajemy trochę mąki, jeśli za gęste mleka. Odstawiamy na 15 minut, a potem to już tylko ciasto na gofrownicę.


1 komentarz:

 

Obejrzało nas

Tymczasem w Bydgoszczy...

Newsletter